Návod na výber lyží

blog preface


Ktoré lyže sú pre mňa tie najlepšie ?

My v Šport Áčku vždy hovoríme, vyberajte srdcom, a neplatí to len na lyže. Internet je plný “zaručených” rád a návodov. Potom je tu množstvo radcov a “odborníkov” Nič proti odborníkom a iným profíkom, avšak väčšina z nich (česť výnimkám) dopraje kamarátovi podobne tvrdú a “rejsovú” lyžu, či lyžiarku aká vyhovuje jemu. Takže, ešte raz, “počúvajme” srdce 🙂

Podľa nášho skromného odhadu a dlhoročných skúseností vyhovujú približne 90%-ám všetkých lyžiarov najviac lyže univerzálne. Samozrejme, teraz máme na mysli lyžiarov, ktorí lyžujú na zjazdovkách. Zjazdovky sú veľmi široký pojem. Môže tu ísť o nádherne upravený menčester, bubny od vidím do nevidím, technický sneh, prašan, či ťažký a hutný čerstvý sneh. Taktiež v priebehu jedného dňa môžete mať ráno napríklad ľad a poobede zasa mäkkú kašu. No a preto hovoríme, že pre väčšinu lyžiarov sú najvhodnejšie lyže univerzálne. Tieto lyže označujú výrobcovia rôzne, najčastejšie však ako lyže allround alebo allmountain. Lyže v tejto kategórii majú ambíciu obsiahnuť, čo možno najviac typov snehu a väčšinu druhov zjazdoviek. Veď naozaj nás nie je veľa takých, ktorí si nosíme v aute na jednu lyžovačku viac druhov lyží. I keď ja mám dvoje 🙂 ráno na ľad tvrdé “obráčky” a na poobedie, prípadne prašaník širšie a mäkšie allmountínky. Poďme však naspäť k “normálnemu” lyžiarovi, ktorému stačí jeden pár lyží. Tu naozaj doporučujeme siahnuť po čo najuniverzálnejších lyžiach. Však týchto máme v našej ponuke aj najviac 🙂 Ale vážne, univerzálne lyže sú pre väčšinu lyžiarov najvhodnejšie. Majú poctivé drevené jadro (v našej ponuke iné nenájdete), ktoré lyžiam zabezpečí dostatočnú torznú pevnosť potrebnú na tvrdej a zľadovatelej zjazdovke. Sú širšie (ako napríklad race lyže), preto keď je poobede ťažký sneh, lyže po ňom s ľahkosťou preplávajú v porovnaní s úzkymi lyžami, ktoré sa do ťažkého a hlbokého snehu zaboria. Dáva to logiku, nie ? Za ďalšie, teraz je tu pri tomto type lyží jedna veľmi fajn technológia, ktorá sa volá Rocker. Kedysi, za starých čias sme takéto lyže považovali za “prešliapnuté”. A je to naozaj tak, ohyb lyží s rockerom začína oveľa skôr vpredu a niekedy tiež vzadu lyží. Keď to pred pár rokmi prišlo, tak sme na to hľadeli s nedôverou. Prax však priniesla obrovské prekvapenie. Tieto lyže sa skutočne ovládajú oveľa ľahšie, nie sú také agresívne a hlavne nástup do carvingového oblúka je neporovnateľne jednoduchší a plynulejší. Reálne s týmito lyžami ušetríte až 20% energie, ktorú potom môžete aktívne zúžitkovať v apres ski bare 🙂 Rocker je podľa nášho názoru najlepšia inovácia od zavedenia carvingu. Samozrejme, stále sme kategórii univerzálnych lyží.

Ďalšou veľkou a samostatnou kategóriu sú RACE lyže. Tieto sú vo všeobecnosti tvrdšie a užšie, určené prioritne na dobre upravenú a tvrdú zjazdovku. V našej ponuke nájdete takéto lyže ako slalomky, ktoré sú určené na kratší oblúk a ako obráčky, ktoré sa zas lepšie cítia skôr v dlhšom oblúku a pre vyššej rýchlosti. Do tretice máme lyže, ktoré môžme nazvať ako univerzálne Race lyže. Tieto sú väčšinou trošku širšie, vďaka čomu dobre poslúžia výborným lyžiarom aj v ťažšom snehu na rozbitej a neupravenej zjazdovke. Všetky lyže v kategórii Race majú kvalitné drevené jadro, sendvičový profil pre vysokú torznú pevnosť a väčšinou tiež rôzne kovové platne, titanové výstuhy a ďalšie technológie na spoľahlivé tlmenie vibrácií a pruženie nerovností terénu. Musia byť skrátka pevné, veď sú určené pre výborných lyžiarov, ktorí lyžujú vo vysokých rýchlostiach.

Dĺžka lyží.

Tu platí jednoduché pravidlo. Lepší lyžiar, ktorý jazdí vyššou rýchlosťou by si mal kúpiť lyže dlhšie. Dlhšie lyže sú stabilnejšie a lepšie vás podržia pri vyššej rýchlosti. Dlhšie lyže znamená, že môžu byť po váš nos, alebo až vo vašej výške. To sa týka hlavne lyží allmountain a obráčiek. Samozrejme slalomky sa kupujú kratšie.

Pokiaľ ste skôr rekreačný lyžiar a nejazdíte rýchlo, tak si môžete kúpiť aj kratšie lyže. Kratšie lyže sa ľahšie ovládajú a skôr sa na nich naučíte robiť krásne karvingové oblúčiky 🙂 Tu ste samozrejme v kategórii univerzáliek a takéto lyže môžete mať po nos, ale i kratšie, môžu končiť niekde pod vašou bradou.

V každom prípade budeme najradšej, keď sa s výberom lyží nebudete trápiť sami. My sme tu, aby sme vám poradili. Píšte, telefonujte, sme tu pre vás 🙂

Dušan Sova – Šport Áčko

Prosím ohodnoť článok, zaujíma nás tvoja odozva

Rate this post