NÓRSKO – najkrajšia nórska železnička :)

blog preface

Lúčime sa s Atlantikom a popri Nordfjorde sa vraciame naspäť do nórskeho vnútrozemia do ľadovcového národného parku Jostedalsbreen Nasjonalpark. Vyšlapeme k ľadovcu Boyabreen a navštívime vynikajúce múzeum ľadovca Norsk Bremuseum. V Bremúzeu je najširšie panoramatické kino v Európe. Jedinečný zážitok. Navyše tu v ľadovcovom tuneli poriadne premrznem?
Naloďujeme sa na trajekt a prekračujeme najdlhší nórsky fjord Sognefjord (205km). Zastavíme sa v starom nórskom mestečku Laerdalsoyri a pri drevenom kostolíku Borgund stavkyrkje z roku 1180. Prechádzame 24km dlhým tunelom Laerdal. Na celom svete neexistuje dlhší cestný tunel. V strede tunela stojíme. Je to sila. Nad hlavou máme obrovský ľadovec a jeden kilometer skaly. Prichádzame do mestečka Flam, ktoré uzatvára majestátny fjord Naeroyfjord. Odtiaľto z výšky 0 metrov nad morom vyrážame na výlet najkrajšou, takmer storočnou nórskou železničkou Flamsbana do Myrdalu vo výške 1000m.n.m. Okolo nás sú strmé horské steny, farebné osamelé farmy a nádherné vodopády do ktorých nás vábia tancujúce víly?. Nedáme sa zlákať a vyrážame do hôr, kde prespíme v úžasnom horskom hoteli Stalheim?

najkrajšia nórska železnička Flåmsbana
Flåmsbana spája mestečká Flåm a Myrdal
zastávka pri vodopáde s vílou 🙂
Trajekt cez Sognefjord medzi mestami Laerdal a Sogndal
trajekt Lote – Anda
ľadovec Boyabreen
Norsk Bremuseum, kde riadne premrznem 🙂
mestečko Laerdalsoyri
mestečko Laerdalsoyri je malebné
kostolík Borgund stavkyrkje z roku 1180
Laerdal najdlhší cestný tunel na svete
vodopád do ktorého nás vábi tancujúca víla 🙂
úžasný horský hotel Stalheim

#norsko #norway #jostedalsbreen #bøyabreen #norskbremuseum #sognefjorden #lærdalsøyri #borgundstavkirk #laerdaltunnel #flåm #nærøyfjorden #flåmsbana #flamsbanarailway #myrda #stalheimhotel

Prosím ohodnoť článok, zaujíma nás tvoja odozva

5/5 - (4 hlasy)