Vyberáme správnu veľkosť obuvi

blog preface

Ak potrebujete pri výbere obuvi akokoľvek poradiť alebo si nie ste istí, akú zvoliť veľkosť, sme vám plne k dispozícii na e-mailovej adrese sportacko@sportacko.sk

Základným predpokladom toho, aby nám obuv dobre a dlho slúžila je zvolenie správnej veľkosti. Každá noha je iná a každý model má trošku iný tvar. Preto je veľmi dôležité zvoliť si nielen správnu dĺžku, ale tiež šírku obuvi. Hlavne pri nákupe na internete hrozí veľké riziko, že vám objednaná obuv nebude sedieť. Výrobcovia používajú odlišné spôsoby číslovania veľkostí. Podľa nášho názoru by bolo úplne najlepšie, keby sa pri výbere správnej veľkosti používala dĺžka chodidla v cm (prípadne v mm). Preto vám doporučujeme postaviť sa bosí alebo v ponožkách na papier a obkresliť si ceruzkou chodidlo. Výborne to robia výrobcovia lyžiarok, pri ktorých sa ako hlavný rozmer uvádza tzv. veľkosť Mondopoint, čo je vlastne dĺžka chodidla. Na druhej strane vieme presne určiť veľkosť každej topánky tým, že z nej vyberieme a premeriame dĺžku vnútornej vložky. Taktiež väčšina výrobcov uvádza na svojej obuvi aj dĺžku chodidla pre ktoré je určená.

Preto neváhajte a pokiaľ máte čo i len malú pochybnosť ohľadom správnej veľkosti, tak nám napíšte a my vám vami vybranú obuv veľmi radi premeriame.

Pri výbere správnej veľkosti je potrebné zohľadniť aj špecifiká pri jednotlivých typoch obuvi.

Lyžiarky by sme mali kupovať presne vo veľkosti nameranej dĺžky a šírky. Tu treba počítať najmä s tým, že materiál vnútornej papučky je termoplastický a po jednej lyžovačke sa po celom obvode roztiahne a prispôsobí presne na váš tvar chodidla. Snáď len rekreačný lyžiar môže mať trošku väčšiu lyžiarku. Aj v tomto prípade by mala byť obuv väčšia maximálne o 1 cm.

Bežecká obuv – tu doporučujeme zvoliť väčšiu veľkosť približne o 0.5cm. Je to z toho dôvodu, že pri došľape sa predná časť chodidla roztiahne do šírky a pri presne zvolenej veľkosti by vás mohli tlačiť prsty.

Turistická obuv – tu naopak vyberáme presnejšiu obuv, ktorá tesne obopne tvar vášho chodidla. Turistická obuv sa používa v náročnom teréne a presne zvolená veľkosť je veľmi dôležitá z dôvodu pevného a bezpečného fixovania nohy. Neuvedomujeme si to, ale napríklad aj otlaky nám vzniknú najmä keď nám obuv nesedí, je veľká a noha v nej behá hore, dole.

Orientačná tabuľka priraďuje dĺžke chodidla zodpovedajúce označenie veľkosti obuvi v konkrétnych merných systémoch. Bohužiaľ prevažná väčšina výrobcov používa mierne odlišné číslovanie veľkostí. Tieto tabuľky nájdete nižšie.

Prosím ohodnoť článok, zaujíma nás tvoja odozva

5/5 - (1 hlas)